måndag 11 maj 2009

En fördjupning på pasta...

Vid redovisningstillfället fick vi i pausen en fråga om pasta. Är pasta nyttigt verkligen? Är inte det nåt som idrottare smäller i sig innan tävling för att få i sig snabba kolhydrater? Jag svararde nåt om att långkokad pasta var bättre, här kommer en utförligare förklaring från alltomfamiljen.se:

Pasta finns i många vaianter och spaghetti, makaroner, skruvar, fjärilar och lasagneplattor är några av dem. De tillverkas av durumvete, ägg, salt och vatten. Pasta med kort tillagningstid är lättare för kroppen att bryta ner, till skillnad från den pasta som kräver lite längre koktid.

Fullkornspasta är baserat på grövre mjöl och tillverkas av hela vetekorn vilket medför en längre nedbrytningsprocess. Pastaformen har blivit mer populär de senaste åren pga. de nyttiga egenskaper som fullkornet besitter. Effekterna är att stabilt blodsocker eftersom det tar längre tid för kroppen att bryta ner det hela kornet.

1 kommentar: